“لئون هارتونیان و آنیک مایلیان” در تهران دهه ۱۳۳۰ در کافه قنادی فردوسی واقع در خیابان استانبول مشغول به کار بودند که برای خودش برو بیایی داشت.
بعد ازنامزد شدن، یکی از آنها مجبور به ترک آنجا شد. این مساله به دستور آقای کاراپت، صاحب کافه بود که به خاطر سیبیل‌های خاصش به آقای سیبیل معروف بود.
لئون که قناد بود در آنجا ماندگار شد و همسرش از آنجا خداحافظی کرد. آنیک مدتی به عنوان فروشنده در پیراشکی خسروی بود و پس از آن مدتی هم در قنادی بامداد در حوالی چهارراه امیر اکرم، مشغول به کار شد.

لئون هارتونيان و همسرش آنيك مايليان

” لئون هارتونیان و همسرش آنیک مایلیان “

شکل‌گیری کافه قنادی لرد

زوج قصه ما با هدف راه‌اندازی کافه قنادی خودشان، در ابتدای خیابان ویلا، ساختمان در حال ساختی را از شخصی زرتشتی خریداری کردند و کافه قنادی لرد از ١۵ تیرماه ١٣۴۶ به صورت رسمی آغاز به کار کرد.
به رسم خیلی از کافه قنادی‌ها، لئون و آنیک در امور اجرایی کافه با زن و شوهر دیگری به نام‌های “راطاووس و سیروش آبکاریان”، شریک شدند. مردها در کارگاه زیر مغازه مشغول به خمیرگیری و پخت شیرینی بودند و همسرانشان در بالا با قهوه جوش‌های قدیمی برای مشتریانشان قهوه سرو می‌کردند.
ساخت کلیسای سرکیس مقدس هنوز به پایان نرسیده بود و آنها امید داشتند تا با ساخت کلیسا، کسب و کارشان رونق بیشتری بگیرد، اما شرایط چنان برایشان خوب پیش رفت که کمتر از دو سال، مشتریان برای خرید شیرینی جلوی مغازه صف می‌کشیدند و شیرینی‌ها هنوز از کارگاه به بالا نیامده تمام می‌شد. کیک‌ها و شیرینی‌های تازه در مدل‌های مختلف: گاتا، نازوک، پروک، تارت، ول وان، موس و …

خداحافظی لئون

اوضاع احوال خوب بود تا این که لئون و راطاووس بابت مسائلی به مشکل خوردند و بگو مگوهای آنها به قدری بالا گرفت که لئون شرایط موجود را تاب نیاورد و در سال ۱۳۷۴ بدون خداحافظی قنادی را ترک و برای همیشه به آمریکا رفت.
دو سال بعد شعبه جدیدی به نام Lord & Villa Bakery در لس آنجلس تاسیس کرد و  ده ماه بعد از افتتاح در سال ١٣٧٧ در سن ۶٧ سالگی در آمریکا به رحمت خدا رفت.

Lord & Villa Bakery

وضعیت فعلی

قبل از خداحافظی لئون، پسرش گارنیک رسماً مدیریت قنادی را برعهده گرفت. شریک لئون در سال ١٣٨١، سهم خودش را به “ژیریک قره پتیان” فروخت و برای همیشه از قنادی رفت.
در حال حاضر گارنیک و ژیریک صاحبان فعلی، به همان شیوه قبلی  قنادی را مدیریت می‌کنند و کماکان یادآور لحظات و خاطراتی شیرین هستند.


تولید محتوا: موسسه فرهنگی هنری “گنجینه هزار افسان” / پروژه قصه‌های خیابان ویلا

نگارش متن: علیرضا عالم نژاد

منبع: مصاحبه علیرضا عالم نژاد با گارنیک هارتونیان / پاییز ۱۳۹۷ – متن کامل مصاحبه در بایگانی موسسه آرشیو شده است

عکس‌های قدیمی: آلبوم خانوادگی هارتونیان

عکس‌های جدید: علیرضا عالم نژاد – میثم محفوظ

طراح پوستر: سارا کاوه

© کلیه حقوق مادی و معنوی مستندنگاری‌ها متعلق به موسسه فرهنگی هنری “گنجینه هزار افسان” است و استفاده از این متن با ذکر منبع، بلامانع است.


آلبوم عکس‌:


به اشتراک بگذارید